Laga mat på riktigt

På Restaurang och livsmedelsprogrammet på Hotell och restaurangskolan i Globen får alla elever jobb efter examen. Det berättar Anna Hoffsten, en av skolans två rektorer och den som ansvarar för programmet.

De drygt trehundra eleverna lär i en verklig miljö. Redan ett par veckor in på termin ett deltar de i tillagningen av skollunchen. Många hundra portioner ska lagas och då gäller det att kunna både multiplicera och mängdberäkna.

– Ja det blir mycket praktisk matematik, säger Lars Sunekvist lärare i Restaurang och livsmedel.

Många av eleverna har aldrig hållit i en kniv när de påbörjar sin utbildning och har aldrig följt ett recept, men nu får de lära sig allt ifrån att stycka lamm och stoppa korv till att laga Tiramisu och göra egen glass. Resultaten av deras arbete kan allmänheten smaka i de restauranger, det café och i den butik som skolan driver.
Även om vägen in i branschen står vidöppen väljer många elever också att läsa den engelska och svenska som ger dem inträde till högskolestudier.
Praktik utgör en viktig del av utbildningen och skolan som har goda kontakter med restaurangbranschen erbjuder praktikplatser med utbildade handledare på allt ifrån guldkrogar till enklare lunchserveringar. Praktiken ger eleverna en väg in i branschen. Det gör också de tävlingar som många av eleverna deltar i genom åren. En av dem är ”Årets unga ekokock” och Tilly Rosin i årskurs 2 är en av årets tävlande.

– Jag älskar att laga mat. Får jag tävla blir det ännu roligare, säger hon.

Text: Helene Lumholdt

Läs mer i utbildningsförvaltningens tidning LÄRA Stockholm

Dela:
Kategorier: